Het glooiende Landschap van Gaasterland

Een unieke streek, met eeuwenoude kliffen, direct gelegen aan het IJsselmeer

Parc Sondel is prachtig gesitueerd in het Normandië van Friesland: het glooiende Landschap van Gaasterland. Een unieke streek, met eeuwenoude kliffen, direct gelegen aan het IJsselmeer, ontstaan in de tijd dat het nog Zuiderzee heette. Een bijzonder gebied vanwege de verrassende afwisseling van bos en water. Ontdek Gaasterland en geniet. Van beschut fietsen door het Rijster bos, één worden met de natuur op het Blotevoetenpad, de kinderen laten spelen in het bekende Sybrandys Speelpark, een skuumkop drinken bij Strandpaviljoen Badmeester Keimpe, aan het Slotermeer, wetenswaardigheden opdoen in bezoekerscentrun Mar en Klif of met een gehuurde sloep het riviertje de Luts, onderdeel van de Elfstedenroute, verkennen. Trouwens: één van de populairste kitesurfspots van Europa ligt op een steenworp afstand van Parc Sondel. Maar u kunt in de buurt ook mountainbiken, zeilen, kanoën of suppen. Kortom: mogelijkheden genoeg, want dit zijn slechts een paar voorbeelden van de ontdekkingsreis die Gaasterland heet.

Veelzijdige, verrassende, regio
Natuur, cultuur en bezienswaardigheden
Actieve (water)sportmogelijkheden
Bos, water en natuur rondom
Voor jong en oud

Historie Parc Sondel

In de Tweede Wereldoorlog was op het terrein van Parc Sondel het Duitse radarstation Eisbär gesitueerd. Dit, op een heuveltop gevestigde station, maakte deel uit van ‘Himmelbett’; een keten radarstations waarmee de Duitsers het luchtruim van Zuid-Frankrijk tot Scandinavië bewaakten. De stelling bestond uit zeventien bunkers die na de oorlog, onder de naam ‘Christelijk Vakantiecentrum Sondel’, eerst werd gebruikt voor zomerse vakantiekampen voor schoolkinderen en daarna als recreatiewoningen. In 2003 werden de bunkers gesloopt en werden Recreatiecentrum Sondel en Camping Sondel een feit, in maart 2023 omgedoopt tot Parc Sondel.

IJsselmeer

Parc Sondel ligt vrijwel aan het IJsselmeer: het grootste recreatiegebied van Nederland. Al sinds de inpoldering van de Zuiderzee genieten mensen ervan. Op het water: zeilen, suppen, varen, (kite-)surfen en nog veel meer. Aan het water: genieten op strandjes, lekker zwemmen, wandelen langs de kustlijn. Een fietstocht langs de oevers van het IJsselmeer levert prachtige uitzichten op en brengt je naar verrassende plekjes: heuse kliffen, vlakbij Parc Sondel liggen het Oudemirdummer- en het Mirnser klif, of het idyllische vissershaventje van Laaxum, het kleinste vissershaventje van Europa. Ga chillen in het hippe strandpaviljoen ’t Mar in Mirns of geniet van live-muziek tijdens een lazy Sunday afternoon bij lounge-restaurant Badmeester Keimpe aan het Slotermeer in Balk. Mogelijkheden genoeg!

De Friese Meren

De Friese meren, wie kent ze niet? Het Slotermeer, de Fluessen, en de Morra liggen op een steenworp afstand van Parc Sondel. Wist je trouwens dat alle meren in Friesland onderling met elkaar verbonden zijn? Dus huur een sloep of een andere boot, dat kan ook vlakbij Parc Sondel, en geniet van de Friese Meren. Prachtige waterlandschappen worden afgewisseld door historische dorpen en steden, en dat alles op relatief korte vaarafstand.

Vaar naar het Sneekermeer en lunch in het schilderachtige Sneek, leg je sloep aan of parkeer je auto in Sloten, het kleinste Elfstedenstadje, vaar of rij naar historisch Workum en bezoek het bekende Jopie Huisman Museum of ontdek de natuurrijke schoonheid van de Luts, een smal riviertje, nabij Parc Sondel. Genieten van de Friese meren kan namelijk ook per auto, of op de fiets. Maar: neem je tijd, want haast kennen we niet in Friesland.

Maak mooie herinneringen, kom genieten bij Parc Sondel

Vakantie vieren in het mooie Friesland